Sivut

perjantai 25. toukokuuta 2018

KOPRA--69


Tenu-Tanen porukka oli kuin puulla päähän lyöty. Jo toinen heikäläisiä oli saanut väkivaltaisen lopun. Oliko liikkeellä joku "puhdistaja" vai kohtaloko korjasi satoaan? Kuka oli se raakalainen joka säälittä käytti teräasetta.
Rampe istui parakin nurkassa nojaten päätään käsiinsä. Hän tuijotti hievahtamatta yhteen kohtaan. Koko päivänä hän oli vaan yhdenkerran käynyt nurkan takana. Ei ollut syönyt eikä juonut.
Kovin vaitonaisia oli muutkin. Lempi istui Topin kainalossa pöydänvierus penkillä. Tane söi jotakin makkaranpätkää. Pistettyään viimeisen palasen suuhunsa hän sanoi:
- Minä se luulen, että sama jätkä se vetäisi Kitinän ja Putsarin. Putsarista ei nyt niin väliä, mutta Kitinä oli hyvä hommaamaan juomisenpuolta. Sillä oli varmaan jokin vainu kun se niin hyvin löysi putelin.
- Olihan se Kitinä mukava mies. Saaneeko tinanapit koskaan syyllistä kiinni. Piru kun ne on niin tyhmiä, etteivät erota harakkaa variksesta, Lempi sanoi.
- Siinä paha missä mainitaan, kaksi jeparia ajoi juuri mökin eteen. Ei täällä murhamiehiä olla. Sopii tänne tulla, Tane sanoi.
- Anteeksi vaan, mutta meidän pitää vielä tarkistaa eräitä asioita. Pistähän Laakso paperille kun minä hiukan kyselen. Luuloja ei tarvitse selostaa ja mitä puhutaan pitää olla totta. Onko ymmärretty? Kopra aloitti.
Hän kyseli vielä, kultakin vuorollaan, itse kunkin kulkusuunnat kyseisenä päivänä. Kaikki muut vastaili auliisti. Rampe vaan mökötti, eikä nostanut katsettaan. Ei auttanut Kopran korotettu ääni, eikä Laakson kiroukset.
- Rampe taitaa surra ystäväänsä, he olivat aina kimpassa. Eikö valtesmanni voisi hiukan kunnioittaa ihmisen surua, Lempi sanoi.
- Mutta kun pitäisi murhaajan juoksu saada katkeamaan. Tietysti ystävän menetys on kova isku, mutta kyllä aika parantaa. Jää vaan ne hyvät muistot ja ystävän kanssa vietetyt parhaat hetket. No minä kyselen sitten myöhemmin ja jos Rampella jotain muistuu mieleen niin reilusti vaan tulee tuonne kylälle. Kyllä meidät sieltä tapaa. Shellillä ainakin tuossa lounasaikaan.
- Ei kukaan ole vaan kuullut mitään Mörkö-Martista? Tai vaikkapa kohdannut kulkiessa. Tietojemme mukaan Martillakin on harrastusta kierrätykseen. Kaatopaikallahan sitä materiaa saa.
jat.

Ei kommentteja: