Sivut

keskiviikko 21. marraskuuta 2018

PÖHNÄ -11.


On sunnuntain myöhäisilta kun Jaska jälleen innostuu kertomaan naisjuttujaan. Reiskan suosion naismaailmassa oli pilannut ainakin ulkomuoto, puhumattakkaan tavoista. Koska Reiska oli ollut juopon maineessa , tuolta nuorukaisvuosista lähtien.
Tytöt olivat häntä aivan pelänneet, jos hän heitä oli yrittänyt lähestyä.
Jaska puolestaan oli ollut oikea naistensuosikki. Hyvänä juttumiehenä hän sai aina seuraa ja komea ulkomuoto lisäsi mahdollisuuksia. Mutta sitten tapahtui , että Jaska rakastui kuolettavasti kaupungista tulleeseen baariapulaiseen. Seurustelun jälkeen Jaska toi naisen Jykylään emännäksi. Kokonaan muista oloista lähteneenä tämä ei sopeutunutkaan maatalon elämään. Puolenvuoden kuluttua naisen mitta tuli täyteen.Eräänä aamuna hän vain pakkasi tavaransa ,palaten sinne mistä oli tullutkin.... kaupunkiin.
Siitä oli alkanut Jaskan alamäki ,jolla vauhti näytti vain kiihtyvän. Kaikki myytäväksi kelpaava oli Jykylästä saanut lähteä. Ensin lähti karja sitten traktori työkoneineen, sitten ennen hakkaamattomat, metsät. Jouduttuaan ratsiaan ja menetettyään ajokortin juopuneena ajamisesta, autokin täytyi myydä.Kaikenlaiset siipiveikot pani nopeasti sileäksi koko Jykylän ennen niin rikkaan talon.Nyt oli Jaskalla jäljellä vain jutut, nekin vahvasti liioiteltuna, nyt hän oli päässyt hyvään alkuun, kertoen kylän suurimman talon Isolan tyttären kesyttämisestä.
" Kuunnelkaapa pojat kun kerron , ettei se tavaran saanti aina helppoa ole , varsinkin kun yrittää tuolta "muita parempien " joukosta.Oli keskikesä ,mahdottoman kaunis ilma, lähtin Kössinlavalle tanseihin. Minulla oli silloin se Kuplavolkkari. Niin kuin muistatte silloin se oli Jaskan kanki kysyttyä naismaailmassa. Olin päättänyt jo lähtiessä että nyt Jaska ottaakin, tänä iltana,kaikista parasta. Huomasin heti että Isolan Outi oli myös tullut tanssehin. Mieleni hyrisi tyytyväisyyttä, nyt katsotaanki millaista tavaraa se ylpeä nainen kantaa mukanaan.Ja heti kun ensimmäinen kappale narahtaa meikä on Outia hakemassa. Ylpeästi pää pystyssä hän katsoo kuin halpaamakkaraa, mutta lähtee kuitenkin tanssiin. Jaska kun oli siihen aikaan varsinainen tanssitaituri niin meillä sopikin , niin viimeisen päälle yhteen. Hänen ylpeä ilmeensä alkoi lientyä ja hän sanoikin nauttivansa ,kun kavaljeeri osaa kunnolla tanssia. Sanoi vielä , että niitä täällä maalla on sellaisia hyvin harvassa, joitten kanssa tanssiessa nauttii.jat.

Ei kommentteja: