Sivut

tiistai 13. marraskuuta 2018

PÖHNÄ-5


Pullo toisensa jälkeen tyhjenee, Paavo tuntee itsensä rennoksi. enää ei tunnu syytökset, on vain rento hyvänolontuntu. Ihmiset baarissa katsovat ihmeissään Paavon aloittamaa uutta alamäkeä elämässään.
Baarin sulkiessa ovensa Paavo on niin humalassa kuin mies voi olla. Pitkään ilmanolleet "viinasolut" olivat oikein imeneet tauon jälkeen myrkkyä itseensä.Vaistomaisesti hän suunnistaa ,pitkän entisen kokemuksen voimalla , kohti Pippurilaa.
Paavo pääseekin Pippurilan pihalle, siihen hän sammuu, kesäiselle nurmelle. Lempeä kesäyö suo väsyneelle vaeltajalleen, unelman omaiset olosuhteet vetää viikkojen unettomuuden aiheuttaman väsymyksen pois.
--
Oli jo sunnuntain iltapäivä, kun Paavo alkoi heräillä rapulaisena ja siipi maassa. Hänellä tuli mieleen lauantai illan tapahtumat. Hän huokaisi toivottomana. Aikansa rohkeutta keräten , Paavo viimeinkin nousee jaloillensa. Olo on kovin apaattinen ja ankea.Aikansa aprikoituaan hän kuitenkin lähtee taloon. Onneksi nyt on kesä ja mullikat ulkona. Nälkäänhän ne olisi kuolleet..... .mullit. Käy hänellä ajatuksissa, ikäänkuin huolehtivana talon isäntänä.
Sisälle tultuaan Irma laittaa juuri ruokaa pöytään. Murheisena hän katsoo Paavoa.
Paavo ei voi kestää katsetta , vaan kääntää katseensa pois.Silloin Irma sanoo hiljaisella äänellä:
" Sinäkö et kestänyt sittenkään?"
Paavolla on katumus noussut pintaan. Äkkiä hän saa voimia jostain, kohdata vaikea tehtävä. Hän astelee Irman luo ja tarttuu hänen käteensä, sanoen tuskin kuuluvasti.
" Jaksatko sinä antaa minulle anteeksi. En tiedä mikä minuun meni. Olin niin väsynyt, nyt sain nukkua , on parempi olo."
"Älä Paavo kiltti sure, kaikki on minun puolelta anteeksi, sillä rakastan sinua. Mutta voitko antaa itsellesi anteeksi? "
" Sehän minua nyt painaakin ja en tiedä miten tästä selviän. Jokin vaan vei pään pimeäksi, en hallinnut itseäni, raivoni oli niin kova että vapisin."
" Kyllä minä sen näin. Ethän enää koskaan anna vihasi nousta niin korkeaksi? Ethän?"
Kyyneleet vieri Irman poskilla ja hän painautui Paavon rintaa vasten. Paavollakin mieli herkistyy. Ääni käheänä Paavo sanoo, samalla rutistaen Irmaa.:jat.

Ei kommentteja: