Sivut

perjantai 16. marraskuuta 2018

PÖHNÄ-8


Reiska toi kolme keppanapulloa ,suu leveästi virneessä:
" Nythän tässä kelpaa ,kun on rahamies jengissä mukana. Nyt ei jano pääse yllättään, vai mitä se Pate siihen sanoo?".
" Annahan olla mesuamatta Reiska, juo kun saat, elä turhaa mölise siinä." Paavo sanoo ärtyneenä
" Kato, kato, sinähän ärtsyllä päällä oot, etkö oo saanu vai mistä se nyppii ?" Reiska härnää.
" Anna olla Reiska, mitä se sulle kuuluu ,onko joku saanu tai sitten ei. Oo kunnolla niin kalija riittää." sanoo Arska jengin neljas mies.
Arska ja Reiska oli Paavon koulutovereita, ja olivat aina viihtyneet hyvin yksissä.Niinpä rauha palasi porukkaan Arskan tasoittavien sanojen jälkeen.Arska oli hintelä pienehkö poikamies, eikä ilmeisesti ollut eturivissä, kun kasvojen kauneuta jaettiin.Reiska puolestaan oli paksu , turtuneennäköinen "peräkamarin poika" . Ikänsä työtä kaihtaneena, he kumpikin olivat kuuluneet epämääräisten kaljaremmien vakiokalustoon. Jaska sitä vastoin oli kookas ja komea, isontalon poikamies isäntä. Mutta yksin raataminen, avovaimon lähdettyä, oli alkanut kyllästyttää joten oli joutunut ryyppysakkien seuraan.
Paavo istui synkännäköisenä ja tuijotti pöytään. Arska puheliaana miehenä ei malttanut olla hiljaa , vaan sanoo Paavolle:
" Minä kuulin että sulla tuli iso vahinko, mutta eihän tuo köyhään sattunut. Toistakymmentä sonniako kuoli?"
Paavo nousee seisaalleen, hänen oluthuuruisessa päässään Arskan sanat olivat kuin syytös, hänen huolimattomalle työlleen. Raivo vääristää Paavon kasvot ja hänen nyrkkiin puristetut kätensä ojentuvat Arskaa kohti. Paavon suusta hampaitten välistä kuului:
" Sano saatana vielä kerran, sano jos uskallat. Perkele minä sotken tuommosen rääpäleen lattian rakoon. Sano, sano saatana, syytä perkele minua , että tahallani....."
Arska oli kalvennut kauhusta, hän pelkäsi viime hetkensä tulleen.Kuin pelastavana enkelinä Reiska sanoo:
"Hei , pojat nyt taxi tuli. Lähetään äkkiä ettei Kyllikillä mittari nakuta kovin hirveita lukemia.".
Paavokin rauhoittuu joi pullonsa tyhjäksi ja lähti sanaa sanomatta ulos.Toiset tulivat perässä. He nousivat taksiin. Jaska sanoo:
" Joko pojat ehti kyllästyä? Vähä viivyttiin kun Kyllikillä oli asioita, mutta ehditäänpä tässä.No niin , ajahan Kyllikki sinne meille." Jaska sanoo, kuin sakin johtajana. -jat.

Ei kommentteja: