Sivut

perjantai 9. marraskuuta 2018

PÖHNÄ - 1


Paavo oli asunut yksin poikamiehenä, toista vuosikymmentä, äitinsä kuoleman jälkeen. Karjan hän oli hävittänyt heti kun vanha äiti meni kykenemättömäksi raskaisiin töihin. Paavo teki metsätöitä ja viljeli viljaa. Toimeen hän tuli jotenkuten, kun ei tehnyt suuria hankintoja.
Yksin asuminen alkoi kuitenkin jättää jälkensä , äitinsä komennon alla olleeseen Paavoon. Yksinäisyyttään lieventääkseen hän alkoi käyttää viinaa, aluksi pullon silloin tällöin, kunnes viina tuli tärkeimmäksi tekijäksi hänen elämäänsä.
Talous alkoi mennä alaspäin ja viljelykin loppui kokonaan. Usein juopottelureissulla hän tapasi, jo kouluaikana ihailemansa Kosken Irman. Irma oli töissä baarissa jossa Paavo kävi lipittämässä kaljaa.
Irmakin oli aina ihaillut Paavon komeaa olemusta. Nyt hän oli kovasti huolissaan Paavon elämänsuunnasta. Kerran baarin ollessa tyhjänä , Paavon vain istuessa vakipaikalla baarin pöydän ääressä. Irma rohkaisi itsensä ja meni jutteleen ,kaljapöhnässä nuokkuvan" pöhnä- Paavon," niin kuin häntä kutsuttiin, kanssa.
" Sinulla Paavo on varmaan tuo kalija tullut elämän tarkotukseksi?"
" Häh! Mitä tässä meikäläinen muuta, Yksin vain köyröttää siellä kotona. Kaikki synkkyys ja epätoivo hyökkää siellä kimppuun. En uskalla edes mennä kuin pikku tuiskeessa kotia. "
" No, mikä ihme sinua vaivaa, mitä pelättävää siellä on"
" Mitäkö? Jospa Irma sinä tietäisit? Siellä on muitakin, olen kuullut kun ne puhuvat ja nauravat.?"
" Höpö,höpö,siellä mitään ole. Olet vain niin uponnut tuonne viinan pauloihin ,että alat kuulla olemattomia. Lopeta pois se juominen. Mene naimisiin ja alat asua taloa tosissaan."
" Kukapa se meikäläisen kanssa naimisiin menisi?"
" Eihän sitä tiiä vaikka olisi lähelläkin....sellainen."
Paavo katsoi Irmaa ihmeissään. Hiljaisuuten jälkeen sanoo:
" Narraat? Et sinä minulle tulisi, juopolle retkulle?"
" Paavo hei, eihän se viina suuhun mene jos ei sitä itse sinne kaada?"
"E-eeikai, mutta en minä uskalla lopettaa. E-eenkä taida pystyäkkään."
" Ja aikunen mies , älä tuommoisia puhukkaan, onhan tällä kylällä monta sun ikäistä poikaa ,isäntänä , eipä heidän tarvitse juoda."
jat

Ei kommentteja: