Sivut

perjantai 17. toukokuuta 2019

JATKIS-100.

PUTELLI-100.
Vaikka jokainen koitti olla iloinen, yleisen tunnelman vuoksi, niin jokainen tunsi sisällään erontuskaa. Pikkupojat eivät vielä tajunneet tilanteen vakavuutta vaan yltyivät välillä kepposiin, että aikuisten piti puuttua touhuihin,
Naapurin emännät olivat tulleet joukolla avuksi hautajaisvalmisteluissa. Mahtitalon emännälle piti tehdä arvoisensa pidot.
Onneksi oli varastoissa palvihaa ja makkaraa, kaikenllaisita tarvittavaa, joista emännät taikoi monenlaista suuhunpantavaa. Pihistelty ei.
Paavo oli ottanut Ainon moitteet vakavasti. Olihan ennenkuulumatonta, että vaimo uskalsi nostaa kätensä herraansa vastaan. Se oli vastoin kaikkkia Paavon omaksumia asenteita. Putellissa oli isäntä ollut joka määrää. Emännän tuli olla alamainen ja nöyrä.
Mietteissään Paavo ajatteli jopa, että oli Jumalankosto, koska Aino oli noussut kapinoiman miestään vastaan, täysin unohtaen asemansa. Suuri kirja antoi tarkat säännöt.
Olihan outoa, että ensin luvattuaan alttarun edessä olla alamainen, sitten alkaa niskoittelemaan osassaan. Sitä Paavo ei tajunnut vieläkään. Rikosta seuraa rangaistus!
Vaikka Paavo ei koskaan kovin uskonnollinen ollut, kuittenkin lapsena päähän iskeeyt säännöt olivar syvällä. Niitä ankaria elämänohjeita hän yritti soveltaa omaan elämään.
Toki hän huomasi, että omalla kohdalla ei säännöt potäneet.Viinakin oli nuorempana pannut tekemään sellasta jota ei mielellään muistele. Ajatukset kiersi kehää ja aina nousi mieleen kysymys: Miksi ?
***
Elämän oli jatkuttava. Mikolle äidin poismeno oli helpotus- Monet kerrat oli Katrin kanssa pohtineet voisiko heidän yhteielämä onnistua Putellin mahtavan emännän keralla. Nyt oli ongelma järjestynyt kuin itsestään.

jat.

Ei kommentteja: