Sivut

perjantai 10. toukokuuta 2019

JATKIS-93.

PUTELLI-93.
- Olekin sitten varovainen. Meni monta tuntia hukkaan värkätessä turhan takia. Kyntökelitkin kohta loppuu... Paavo sanoi.
- Paavo, tämä kuuluu konemiehen arkeen. Jos oli ensimäinen kerta, ei varmasti viimenen. Äkkiä niitä konsteja oppii, kun on pakko. Sehän se on Majurin huono puoli kun ei ole tasauspyörästönlukkoa.
- Mikäse semmonen lukko on? Siihen kai pitää olla jykevä avainkin? Paavo kummasteli.
- Hehee! Se on semmonen lukko, että kun sitä painaa se lukitsee tasauspyörärstön, niin että molemmat tekapyörät pyörii yhtä aikaa. Ilman lukkoa vain toinen pyrä vetää liukkaalla.
- Enpä taia käsittää tuota, vain ei minun tarvitsekaan - vanhan ukon! Nuoret miehet on asia erikseen. Tietääkö Mikkokaan mitä Reino selittää.
- Johan tuon alyää lappsikin.Ilman tauspyörästöä kääntyminen ois hankalaa. Mikko selitti.
- Ihan oikein asian kasität, Reino sanoi.
- Eimun tarvitse tietää. Poku kääntyy ilman lukkoja. Kun nappaan Pokua lautasille siinon lukkoja ja avaimia...Nousehan Reino, kärryyn niin päästään jatkamaan omia hommia.
***
Mursun veljekset, Samppa ja Sylvester olivat kaataneet Aution peltojen ojista suuret kasat rankoja. Vuosikausia viljelemättömät pellot olivat metsittyneet. Varsinkin ojat työnsi koivua ja haapaa. Vain sarkojen keskusta oli villien heinäkasvien peitossa.
Mursun veljekset olivat vanhojapoikia, sellaisia viisikymppisiä. Kovia työmiehiä olivat sen aikaa kunnes viinanhimo iski, Sillon ainetta oli saatava - ja paljon.
jat.

Ei kommentteja: