Sivut

lauantai 28. lokakuuta 2017

MARI-177

Aurinko paistoi kuumasti ja vireä tuuli rämisytti kattopeltejä jotka oli jouduttu repimään irti palon rajaamiseksi. Useita palomiehiä työskenteli katolla nakellen alas savuavia laudanpätkiä ja täytteitä.
Alhaalla pumpun kunnostajat nykivät pumpunmoottoria, käynnistääkseen, mutta varapumppu oli kauan ollut käyttämättä. Vanhakin oli! Ei edes lupaillut käynnistyä. Palopäällikkö itse tutki lakontehnyttä uutta pumppua.
- Kuka helvetti se pumpun sammutti keskenkaiken?
Totisennäköinen lihavahko nuorimies astui esiin paloauton takaa, jossa oli ottamassa uutta jatkoletkua käyttöön. Kurkkuaan kakistellen, hämillisen oloisena
kertoi katolta huudetun että vesi riittää.
- Voi jumaliste! Riittääkö? Katso millaiset liekit siellä jo nousee. Eikä ainoakaan ruutta toimi. Paloi se käsiin , vaikka oli niin hyvällä mallilla.
Äkkiä ilmaa halkaisee hätäinen avunhuuto. Kaikki näkee kauhukseen kun palomies liukastuu katolla ja putoaa raajojaan sätkien kaksikerroksisen talon katolta alas ja jää liikkumattomana myttynä maahan makaamaan.
- Hei, nyt kaikki miehet alas katolta. On liian vaarallista työskennellä siellä tässä tuulessa, pälopäällikkö huusi samalla näpyttäen kännyynsä ambulanssin numeroita. Osa miehistä oli mennyt miehen luo, löysäten varusteita hanen päältään.
- Kataststrofi tästä tulee. Koittakaa saada pumput käyntiin. Talo kyllä palaa ei sille voi mitään. Keskitytään suojelemaan muita rakennuksia. Missä se isäntä on, palopäällikkö kysyi, puhelun lopettaessaan.
- Sitä kai se kaupungin pimua pivartelee, Kalle sanoi, joka oli palannut takaisin uteliaiden kyläläisten joukkoon, jotka sankoin joukoin töllistelivät uljaan rakennuksen tuhoa.
Mirja juoksi aittaan ja kohta Paavo tuli kalpeana, mutta kuitenkin rauhallisena aitasta pihalle. Mirja johdatti Paavon palopäällikön luo, joka antoi ohjeita katolta pudonneen miehen pelastamiseksi.
Kumpareen Kaisa huuti suoraa huutoa, sillä hänen miehensä oli, joka makasi maassa tajuttomana.
Tieltä alkoi kuulua nouseva ja laskeva ambulanssin ulina. Kohta näkyikin hätävilkkujen leimahdukset auton lähestyessä nopeasti onnettomuuspaikkaa..
- Kulku vapaaksi. Joutilaat syrjään, mielellään kotia. Karskisanainen palomies hätisteli kyläläisiä syrjempään.
Tuskin auto ehti pysähtyä kun valkotakkinen nainen hyppää autosta ja kiirehtii potilaan luo. Juuri silloin Kumpareen Heikki aukaisee silmänsä. Aluksi ne pyörii villisti ympäriinsä kunnes tavoittaa vaimonsa läheltä.
- Mitä tapahtui!

Ei kommentteja: