Sivut

torstai 22. maaliskuuta 2018

KOPRA--5.


Simo risteili kaupan hyllyjen välissä. Olisi siinä vaikka uudet vetimet päälle. Kuitenkin hän luopui ajatuksesta yhtä nopeasti kuin se päähän oli tullut. Riski oli liian suuri. Entiset kuteet olisi jätettävä johonkin. Siinäpä poliisille hyvä johtolanka.
Simo tuli kassakoneiden luo, kolme kassaa. Olihan hän kaupassa käynyt ennenkin joten tiesi tarkkaan mikä oli pääkassa. Hän yritti näplätä koneen näppäimiä saadakseen lippaan auki, mutta se oli lukittu. Hän työnsi sorkkaraudan laatikon väliin ja kirskuen pelti taipui. Äkkinäinen nytkäytys ja laatikko liukui auki. - Saatana, Simo sähähti. Heti hän näki, että kassa oli lähes tyhjä. Vain kahden euron ja pienempiä kolikon rahoja. Seteleitä ei yhtään.
Kiireellä hän hamusi kolikot taskuunsa. Lieneekö edes satasta. No jospa noissa muissa olisi lisää? Hän aprikoi.
Murrettuaan kaikki kolme kassakonetta Simo mielessään kirosi. - Piru, ei yhtään seteliä. Saatanan sika! Se on jemmannut isot setelit johonkin, pirun, kassakaappiin.
Äkkiä Simo valpastui. Mikä se oli? Aivan selvästi hän kuuli kuin jokin tömähdys olisi kuulunut oven läheltä.
Näyteikkunavalojen heijastuvassa hämärässä, hän yritti kuikkia hyllyjen väliin, mutta ei nähnyt mitään hälyttävää. Simo rauhoitteli itseään, miettien tömähdyksen mielikuvituksen tuotteeksi.
Simo huomasi konttorinoven kauempaa. Täytyyhän täällä olla jossain rahaa. Kiireesti hän riensi konttoriin. Onneksi ovi ei ollut lukossa.
Suuri johtajan kirjoituspöytä hallitsi huonetta. Pöydällä oli pinottain papereita ja muuta konttorissa tarvittavaa.
Simo meni pöydän taakse ja aukoi laatikoita. Pelkkiä papereita. Simo alkoi hermostua. Menisikö kauan suunniteltu keikka aivan pommiin? Muutama satanen kolikoita, mitä niillä kamoja ostaisi. Mopoa ei ainakaan.
Simo oli kyyristyneenä pöydän taakse tutkiessaan laatikoita. Ei jumaliste, ei mitään arvokasta. Hän katseli kyykkysillään ympärilleen. Tietysti kassakaappi oli konttorissa. Voi itku! Simo katsoi vahvan näköistä kassakaappia. Sitä ei sorkkaraudalla avatakaan. Simo kohottautui pöydän takaa seisoalleen ja hän pelästyi.
***
Putsari liikkui kuin kärppä kaupan hämärässä. Hyllyjen välejä hyväkseen käyttäen hän kulki maataloustarvikkeiden keskellä. Siemensäkkejä oli lattialla kasoittain ja hyllyissä pienempiä pusseja erikoissiemeniä.
jat.

Ei kommentteja: