Sivut

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

KOPRA-64.


Liekit kohosivat yhä korkeammalle ja tarttui kohta keittiön kattoon. Pojat katselivat kun ikkunat risahteli kuumuudesta.
Vesku istui jo autossa. Käynnistäen sen hän huusi:
- Jätkät hei! Alkakaa joutua - lähdetään. Kohta on palokunta paikalla. Savu näkyy kyllä jo kauas.
- Joutaapa täältä. Palaisi vaan koko rikkaiden mökkikylä. Ei köyhää kirpaise. Paina nasta lautaan nyt ja hittoon täältä, Mörtti hihkui.
- Eipä mennäkään päätielle. Tuosta lähtee jokin metsäautotie. Muistaakseni menee johonkin naapuripitäjän puolelle. Jossan kauempana yhtyy valtatiehen. Löpöö meillä on ja aikaa. Eikä jälkiäkään jää kun tuli tekee selvää. Saa siinä palopäällikkö pähkäillä mistä se palo on syttynyt? Simo sanoi.
- Se on oikein. Saavat nekin kunnan elätit tehdä jotain palkkansa eteen, Mörtti sanoi ja nauroi räkäisesti päälle.
Kapea metsätie halkoi jykevää metsää kasvavia kankaita. Tie oli kuiva- Sakea pölypilvi leijui kauan suojaisan metsän sisässä. Arka jänis piiloutui kauhuissaan kasvillisuuden suojaan. Mäntytukkia kasvava kangas aleni synkän kuusikon sisään. Ainoaakaan puolukanpoimijaakaan ei näkynyt tiellä.
- Pysäytä, pölvästi! Simo huusi. - Rakko halkeaa tässä höykytyksessä. Pitää päästä kuselle.
- Sama vika täällä, Mörtti sanoi.
- Mitä muuten tehtäisiin? Nyt on päivää vielä jäljellä. Vesku kaipasi toimintaa.
- Voi jumaliste, jopa on komeat savut. Pankinjohtajan huvittelumökki on kohta muisto vain. Mörtti keskeytti ja viittasi tulosuuntaan.
- Laajalla on nuo savut- Olisiko syttynyt muitakin mökkejä, mutta sitähän me ei surra. Pökötti vain liikenteeseen ja menoksi, Simo sanoi
***
Kauppias Pullia harmitti. Päivät kuluivat eikä poliisi saanut mitään aikaan. Asiakkaat karkasi kilpailijan kassajonoihin. Maatalouspuoli oli yhä suljettuna. Vain elintarvikepuoli jotenkin pyöri.
Mutta eihän tulosta tehty makkaranpätkää pyörittelemällä. Kate tuli rehu- kone ja lannoitekaupasta. - Jumaliste kun jonkin Putsarin takia pitää kaupanteko lopettaa. Palkat kuitenkin pitää maksaa, vaikka tuottoja ei tule, Pulli kirahti varastomies Pentti Pesulle.
- Pitäähän se rosvo kiinni saada ja henki se on Putsarinkin henki.
- Mutta kun poliisi vain jahkailee ja pyörittää peukaloitaan. Ja hittoako kaupantekoa ei saa käynnistää? Minä en kyllä ymmärrä.
- Ei se niin helppoa ole poliisinkaan työ. Rosvo ei yleensä osoitelappua jätä. Taitava ammattirosvo ei kyllä käyntikorttia jätä edes johtolangan muodossa. Voithan sinä vaatia, että kauppanteko pitää saada alkaa.
jat.

Ei kommentteja: