Sivut

maanantai 28. toukokuuta 2018

KOPRA.---72.

- Se on saletti. Öljyt on pitkin metsiä. Saatana mikä neronleimaus se oli ajattaa rallia.
- Idiootti. Sinä siinä ratissa olit. Lyö pääsi tuohon mäntyyn. Etpähän tee sitäkään. Miksi ajoit auton mäsäksi kun pyysin hiukan enemmän vauhtia. Ajoit aluksi kuin satavuotias pappa.
Vesku ei vaivautunut vastaamaan. Mörtti oli löytänyt autosta paikalliskartan. Hän tutki innokkaasti heidän sijaintiaan. Tulitikulla hän mittasi välimatkaa eri suuntiin.
- Tuli melkoinen patikkamatka. Lyhin tie on tuonne pikitielle, jotain kahdeksan kilometriä tuonne suoraan oikeaan, mutta siinä on pirun laaja suo välillä Lettosuo. Olen kuullut ihmisten puhuvan että se on rapasuo, jos sinne uppoaa niin sinne jää. Eikä meillä ole kumikenkiä. Tuonne vasempaan on pikitielle viisitoista, mutta kangasmaita. Lisäksi kartan mukaan joku kyläpahanen on tuossa puolivälissä. En sitten tiedä, nimeä ei ole merkitty, Mörtti selosti.
- Saatana sinä tajua mitään. Näytäs kun isäsi katsoo, Simo sanoi ja repäisi kartan Mörtiltä.
- Joo, oikein sinä katsoit. Saa se sokea kanakin joskus... Eväät mukaan ja menoksi. Tunnin päästä ollaan kylässä. Pena hakekoon romunsa itse. Saatanan kehnohan tuo olikin, Simo tokaisi.
***
Laakso istui jo autossa ja odotti nimismiehen joutumista vessasta. Punakkana ja hiukan hengästyneenä Kopra tuli auton luo. Hän silmäili ympärilleen vanhasta tottumuksesta, näin kartoittaen millaista säätä on lähiaikoina tiedossa.
- Perhana! Pääsi Kopralta kun huomasi mustan ja leveän savupatsaan nousevan itäisellä taivaalla. - Jumaliste tuo on metsäpalo tai joku talo palaa. Onkohan tuollapäin asutusta? Siitä pitää ottaa selvää.
Samalla alkoi hätäsummeri huutaa. Palo oli siis huomattu. Poliisit saattoivat keskittyä suunnitelmansa toteuttamiseen. - Jaaha! Homma näyttää olevan hallinnassa. Ei meitä siellä tarvita tölläämässä. Siellä ammattimiehet hoitelee hommat. Lähdetään me Hämylään.
Parinkymmenen minuutin kuluttua poliisi Saab saapui Hämylän keskustaan. Grillin jätökset oli surullista katsottavaa. Monttu oli kierretty varoitusnauhalla. Paikalla ei ollut ihmisiä.
- Ajele kylän läpi, kai täällä jokin kahvipaikka on. Siellä voisi yhyttää kenties virkaveljiä. Meinaan toisia poliiseja.
- Ok. Tämähän kuuluu vissiin kaupungin poliisipiiriin. Ne kaupungin poliisit ovat melko ylpeää porukkaa. Mitä minä tiedän.
- Kyllä se on paremminkin kiinni ihmisestä kuin asuinpaikasta. Kaupungissa että maalaiskunnissa on poliiseja joka junaan ja jääpä vielä asemallekin.
jat.

Ei kommentteja: