Sivut

lauantai 6. huhtikuuta 2019

JATKIS-59

PUTELLI. -59.
- Elä nyt helvetissä temmo sitä rattia, pidä vain kohdallaan. Sitten, kun käännät niin pyöritä rattia kääntämisen suuntaan, Reino neuvoi.
Hitaasti traktori kiersi pihaa ja pian, Paavon ajotuntuma oli niin hyvä, että voitiin laittaa suurempaa vaihdetta .
- Kyllä sinusta kuski tullee. Ei muuta, kun alamme pistää työkoneet Letukan lavalle. Tuossa navetan ajosillan päältä on hyvä pakittaa koneet lavalle. Pysäytähän kone niin laskeudun alas, Reino sanoi.
- Täh! Mitenkäs tämä pysähtyy, Paavo hätääntyi.
- Eihän siinä muuta! Polkaise kytkinpoljin vain pohjaan, se on poljin vasemmalla ja jarrut ne kaksi oikealla. Kokeilehan... Justiinsa noin. Sitten kopeloi vaihdetanko semmoiseen kohta, kun keppi heiluu poikittain, silloin on vaihde vapaalla. Joo, aivan oikein, nyt saat nostaa kytkintä, eikä kulje mihinkään. Vain minä siirrän Letukan tuohon sillan viereen, Reino sanoi.
Koneet siirtyivät näppärästi auton kuormalavalle, kun Reino ammattimiehen ottein pyöritellessä traktoria pihalla.
Sitten traktori ajettiin keveiden perä- kärryjen eteen. Miehissä nostettiin kärry vetokitaan.
Emäntä saapui pihalle, seisahtui miesten luo:
- Siellä olisi kahvia. Eihän teillä niin kiire ole. Tulee pitävät kaupat kun harjakaiset juodaaan, emäntä sanoi.
- No en tiedä! Lähdin aamulla puhumatta sanaakaan kotiväelle. Alkavat kummastelemaan... Kyllä se sovittu pitää - ainakin minun puolelta, Paavo sanoi.
- Ja höpötähän nyt Paavo. Ne ole ennenkään sinua ikävöineet. Mies palaa sitten, kun on se paluun aika, sano minun isäukko. Ja pitäähän ne harjakaiskahvit juoda. Niin että sammutettaanhan Fordsoni hiljaiseksi, Reino sanoi.
jat.

Ei kommentteja: