Sivut

keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

JATKIS-70

PUTELLI. -70.
- Siunatkoon! Tule Mari kattomaan. Eikö tuo ole isäsi, joka ajaa kurvaa tuolla sinisellä traktorilla. Ainakin sillä on isän pusero. Ja Aution vanha kuorma-auto tulee jäljessä. Mitä ihmettä se on tehnyt. Eikä minulle ole mitään puhunut. Tai eihän se minulle puhu mitään talon asioita, kunhan elukat hoidetuksi tulevat, Aino sanoi.
- Tänne se kääntyi. On se isä sittenkin ostanut traktorin. Nytpä se Mikolle taivas aukesi. Ei tarvitsekaan enää hevosia noitua. Tuohan kone ei varmaan taida hermostua vaikka piiskalla sivaltaa. Nyt äkkiä pannu tulelle. Reinokin varmaan tulee kahville, Mari sanoi ja alkoi laittaa kahvipannuun vettä.
***
Paavo kaarratti traktorin Putelin pihamaalle. Nyt tuntui jo niin kuin olisi suurenkin urotyön tehnyt. Hän pysäytti traktorin navetan edustalle. Laskeutui hidastellen traktorin istuimelta.
Reino ajoi Letukan traktorin viereen ja laskeutui hytistä myhäilevä ilme naamallaan. Sitten ikään kuin ei asiasta mitään tietäsi sanoi:
- No, voihan saakeli! Onko naapuri siirtynyt konekantaan. Hevoset joutaakin makkaratehtaalle, kun uudet oriit korskuu pellin alla. Mistäpä kaukaa se isäntä traktoria on kuskannut?
- No, olehan nyt pelleilemättä. Vaan se temppu me tehdään, että lähdetään puraisemaan. Lieneehän tuo emäntä pitänyt pottu-kattilaa lämpimänä. Vaan tuli lempari sittenkin kotia. Aivan nöyrästi kääntyi tuossa risteyksessä, eikä ollut kartanoviriä, Paavokin naurahti.
Paavo alkoi marssia päärakennuksen ovea kohti. Oli jo kerinnyt lähelle ovea, kun vilkaisi taakseen. Reino istuksi traktorin etupyörän päällä, kädet ristissä rinnallaan Paavo pysähtyi ja kääntyi ympäri:
jat.

Ei kommentteja: