Sivut

tiistai 11. heinäkuuta 2017

MARI - 68

Auto eteni arvokkaasti keinahdellen kapealla tiellä. Mari jutteli vieraansa kanssa suomalaisista tavoista ja ihmisistä. Lily istui ajajan paikalla hyväryhtisenä ja ohjasi ajokkia tyynesti. Hän koetti urhoollisesti ilmaista ajatuksiaan suomeksi, muttei aina heti löytänyt sopivaa sanaa, vaan teki välillä ilmaa kauhovia liikkeitä kädellään kuin napatakseen puuttuvan sanan jostain. Tämä huvitti Maria, ja hymyä peittääkseen hän keskittyi katselemaan ikkunasta tuttuja maisemia. Mielessään hän arvaili tulevien ilmeiden kirjoa Laamasen baarissa, jonne he olivat matkalla syömään.
Baarin edustalla oli vain pari autoa, kolme mopoa ja muutama polkupyörä heidän kaartaessa siihen parkkeeraamaan. Lily käänteli auton muutamalla rennolla ratinpyöräytyksellä mallikkaasti pysäköintiruutuun, jonka ääriviivoja tuskin erotti.
Kevyesti Lily nousi ulos, Mari tunsi itsensä paljon kömpelömmäksi.
- Toivon, että kiva ruoka, keveä ja ravitseva, lausahti Lily heidän noustessaan peräkanaa baarin rappusia.
Mari ajatteli, että kuinkahan paljon vieras pettyy, kun listalta tuskin löytyy kumpaakaan.
Sisällä oli hämärää. Nyt vasta Mari huomasi, että baarin sisustus koetti matkia Villin Lännen saluunaa. Hänestä se tuntui naurettavalta juuri tässä tilanteessa.
Peliautomaatit oven pielessä olivat ahkerassa käytössä, niiden ääniefektit olivatkin ainoa baarissa vallitseva ääni. Pelaajat eivät kiinnittäneet heihin mitään huomiota.
Tiskin takana touhusi purukumia jauhava tyttö, joka seisahti paikoilleen heidän saapuessaan tiskin ääreen. Mari selitti tytölle asian, tyttö naputti sormellaan tiskiin, jossa lasin alle oli laitettu jonkinlainen ruokalista. Hetkisen Lily koetti saada siitä tolkkua, mutta äännähti lopulta kärsimättömästi:
- Minä en ymmärtää näistä!
Hän nosti päänsä ja kysyi tytöltä: -Onko äyriäisiä?
Tytöltä oli pudota purkka suusta. Mari selosti kärsivällisesti, ettei niitä varmaan täällä nyt ole, mutta jotain suomalaisia perinneruokia näyttää löytyvän.
Marin ihmetykseksi tavallinen kaalisoppa varhaiskaalista valmistettuna oli tehnyt Lilyyn suuren vaikutuksen. Oli ollut eksoottinen ja maittava ateria.
- Millaisia suunnitelmia sinulla nyt sitten on? uteli Mari varovasti vieraaltaan.

Ei kommentteja: