Sivut

torstai 28. helmikuuta 2019

JATKIS -22

PUTELLI -22.
- Se sopii hyvin! Pilalle se menee tuolla käyttämättömänä. Täysin kunnossa se on.
Ai, nyt valehtelen. Sen vesisäiliö vuotaa jonkin verran, vain se on helppo homma uusia, pistää vain sinkkitynnyrin kahtia... niin on ikuinen säiliö. Minäpä pistän puseroa niskaan, niin lähetään sitä ihmettä katsomaan, Kusti sanoi.
- Onkos se mitä merkkiä, se moottori...? Niitäkin on useampaa mallia. Olen kuullut hehkukuulamoottorista, onko tuo semmoinen?
Paavo kyseli.
- Eihän se semmoinen. Tämä on tavallinen yksisylinterinen maamoottori. Merkki- se on "Olympia". Kaiken kaikkiaan hyvä moottori. Meillä se on ollut toista vuosikymmentä... Eipä siinä ole muuta ollut, kun tankin on muistanut täyttää... Se sinunkin pitää traktori laittaa. Sehän Puteli on kylän öhytaloja. Eihän niitä isoja aloja, näistä puolin jaksakaan parihevosella kyntää...Liian hidasta ja aikaa vievää. Pinta-alat kasvaa ja väki vähenee. Minä, kun ensikerran elämässäni, tänä syksynä vetäisin sänget mustaksi traktorilla, ei siinä paljon vanhentunut. Poika vetänyt nyt kyläläisten peltoja mustaksi. Oli vain aura pikkusen nyt särkynyt, sitä tuli sepittämään, Kusti selosti.
- Voihan se olla, että äkkiäkin tulee se traktori laitettua. Pitänee vähän katsella mihinkä tässä alkaa, Paavo sanoi.
- Päivää isännät. Tehän olettekin lähteneet voiman kanssa liikkeelle. Lähetäänpäs porukalla katsomaan, että kelpaako moottori teille. Se on tuolla kauempana, puimalanladossa, että lähetään katsomaan, Kusti sanoi. Sitten lähti menemään navetan takana, hiukkasen etäämmällä olevaa, puimalaa kohti. Kaikki muut miehet seurasi perässä.
jat.

Ei kommentteja: