Sivut

maanantai 11. helmikuuta 2019

JATKIS.

PUTELLI-5.
Vahvat rautakourat oli pultattu puimakoneen takapäähän pyörienakselia varten. Tämän akseliston varaan kone nostettiin siirtojen ajaksi. Koneen etupäähän oli vastaavasti tehtynä
lankuista kolmio, jossa oli iso koukku, joka nostettiin, pelkästään aisoilla varustettujen "kolurattaiden" akselin varaan. Näin koneet kuljetettiin hevosten vetäminä puintipaikasta toiseen.
- No, eikös kukkaan jouvu sieltä kaveriksi? Jätetään ne tupakat sytyttämättä. Tulevat elot poltetuiksi eikä puijuiksi, Jaska varoitteli. Itse savuton mies. Hän asetteli kangen alapäätä "ryskyn" jalaksen alle.
- Eläpäs Jaska hosu. Eipä hättäilemällä saa kuin kusipäitä, tuumiskeli rauhallinen Rantalan Risto. Hän työnsi verkkaisesti toista vipukangen päätä koneen toiselle puolelle.
- Nyt kaikki riskit miehet tänne nostamaan ja yksi vetää rattaat alta kun minä huudan.
- Huuva isosti että kuullaan, joku sanoi.
- Hiiop, Jaska huusi ja keveästi nousi rautakourat irti akselista.
Paavo veti akseliston alta pois. Koneesta syötönpuoleinen pää jysähti maahan, kun miehet laskivat kanget alas. Samaa konstia
käytettiin toiselle akselistolle ja niinpä puimakone oli jalastensa varassa.
- Saku, käypä sinä hakemassa tuolta laatikosta vatupassi, laitetaan kone suoraan Nyt tämä kyllä on niin vinossa, kuin nilikun vittu! Tänne toiselle puolen pitää olla aikapaksu lauta. Tuollahan tuota onkin. Nyt miehet konetta kallelleen, niin pistän tuon laudan alle, Jaska oli ottanut taasen käytännön miehenä ohjat käsiinsä.
Kohtalon Jussi oli istunut moottorinsa aisalla ja katseli toisten häärimistä puimakoneen ympärillä. Tarkasti vatupassilla asentaen, kone oli saatu suoraan sekä vaaka- että pystysuunnassa.
jat.

Ei kommentteja: