Sivut

tiistai 12. helmikuuta 2019

JATKIS.

PUTELLI-6.
Suuret puukiilat lyötiin moukarin avulla syvälle maahan. Nyt kone kestäisi kovaakin voimahihnan repimistä.
- Hei, eikö se pitäisi ottaa moottoristakin rattaat pois, pääsisi suorittaan säätöjä. Se on pojat tarkka homma, että saapi koneen pyörimään tasaisesti. Eihän se olekaan, että kuin siitä vain! Ryypyn antokin se on tarkka homma, selosti Jussi. Hän toki tiesi tarkalleen asemansa. Olihan kone- mies tärkeä tekijä puintiasioissa. Moottorin toiminnastahan riippuisi koko puinnin onnistuminen.
- Tuohan nyt ei ole konsti ei mikään...! Rattaiden poisotto on pelkkä rykäsy. Aukasehan Jussi mutterit, niin minä nostan aisoista rattaat ylös, sanoi Pussilan aikamiespoika, Antti. Hän olikin voimakkaannäköinen, harteikas ja sopusuhtainen nuorimies. Rauhallisesti hän asteli kärryn aisojen väliin, joiden varaan vanha bensiiniauton moottori oli asennettu.
- Antti elä nyt hullujasi puhu. Siinä on nostamista kahdellekin miehelle, Jussi sanoi, itse pienenlainen, heiveröinen mies.
- Sittenhän tuo nähdään. Ota vain mutterit pois, niin minä sitten kihautan, sanoi Antti.
- Kylläpä Antti taisikin ottaa nyt liian suuren urakan. Mitä sitä hulluja, ei nouse yhdeltä mieheltä. Tuo moottoriki painaa jo toistasataa kiloa, vielä kärryt siihen lisäksi, ei varmasti nouse, sanoi Rajalan jo iäkäs isäntä.
- Tahonpa sitten apuvoimia, mutta pitäähän tuota koittaa. Jussi, joko on mutterit pois? Antti kyseli.
Jussi oli jo alkanut irrottamaan akselin
muttereita isolla avaimella.
Koko puintiväki on kerääntynyt katsomaan voimannäytettä. Jussi saikin mutterit irrotettua. Sitten hän heilautti kättään sen merkiksi, että saa yrittää.
- Tuletko Risto ottamaan toiselta puolen rattaan pois, kun Antti nostaa rattaat ilmaan. Antti! Annahan nousta, Jussi sanoi.
jat.

Ei kommentteja: