Sivut

perjantai 20. huhtikuuta 2018

KOPRA--34


Mörtti heräsi ensimmäisenä seuraavana aamuna. Autonistuimella nukkuminen lihavahkolle Mörtille ei ollut mikään paras ratkaisu. Paikat tuntuivat jäykiltä. Rakkokin vaati tyhjennystä. Simo makasi Pösön takapenkillä täydessä unessa. Vesku nukkui myös omalla paikallaan puoli-istuvassa asennossa. Pää nojasi huurtuneeseen sivuikkunaan.
Mörtti avasi varoen auton oven ja nousi autosta ulos. Liiat vedet heitettyään Mörtti pisti tupakaksi. Elokuinen syyssää oli koleanpuoleinen vaikka aurinko oli jo noussut korkealle. Tuuli, joka ei juuri monttuun tuntunut, taivutteli montun reunalla kasvavia puita etelään päin.
Mörtti poltteli vielä toisenkin savukkeen. Hän mietti edessä olevaa keikkaa. Varmaan syrjäkaupungilla oleva pankinkonttori olisi varmin juttu. Mutta Simostahan se asia riippui. Simo osasi ajatella kaiken varmanpäälle. Kaikki edelliset keikat olisi onnistuneet, jos ne olisi tehty niin kuin Simo oli suunnitellut. Kuitenkin aina jompikumpi, Vesku tai hän, olivat sooloilleet ja homma oli mennyt mönkään. Nyt piti hillitä pelot ja viedä homma loppuun. Kaupungin pankeissa oli paljon rahaa. Sitten kun rahahuolet loppuu pitää hommata näpsäkkä likka ja viedä se hienoihin paikkoihin. Pankkiväki varokaa. Oletteko valmiit? Mörtti uhosi mielessään.
Mörtti aukaisi autonoven varoen ja aikoi jatkaa uniaan. Harmillisesti raitis tuulenhenki sattui Veskuun ja herätti hänet. Villin näköisenä Vesku huitoi käsillään, kuin hätistellen jotain kimppuunsa hyökännyttä. Viimein mies virkosi unihuuruista ja korjasi asentoaan. Nukkuessa niska oli kipeytynyt ja päätään käännellen hän vilkaisi onko Simo vielä nukkumassa. Huomatessaan Simonkin availevan silmiään Vesku sanoi:
- Voihan vittu! Kaikkeen sitä sortuu nukkumaan. Joka paikka on turtana. Miten tässä selviää liikenteeseen. Ojennellen käsiään hän avasi oven ja meni ulos. Simokin avasi Pösön takaoven. Hintelä poikamainen vartalo hypähti ketterästi ulos. Olihan lepo Pösön takapenkillä makuuasennossa toista, kuin istuallaan nukkuminen.
- No niin sällit, nyt kierroksia touhuun ja vanhat kilvet pois! Simo komensi.
Vesku alkoi avata auton takakonttia jollakin tiirikan tapaisella ja hetkenpäästä kontinkansi aukesikin.
- Katohan kyllä se Pena on avulias kun on laittanut työkalupakin mukaan. Helppo näillä on yhdet kilvet vaihtaa. Simppa missä sinulla ne kilvet on? Vesku sanoi.
- Elä sinä niistä huolehdi! Ruuvaa vaan entiset irti! Minä meinaan pistää murua rinnan alle. Aamuateria päivän tärkein ateria, pitää paikkansa. Älysikö sällit ottaa edes mitään evästä mukaansa. Sitä pitää ennakoida tuleva tilanne. Muuten voi vaikka nälkään kuolla. Mörtti! Maistuisi varmaan sinullekin? Simo sanoi ja alkoi availla mukanaan tuomaansa kassia.
jat.

Ei kommentteja: