Sivut

sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

KOPRA--43


Mörtti oli ehtinyt jo autolle ja riisunut jo sukkahousut päästään. Nolonnäköisenä hän odotti mitä Simo sanoisi. Simo repäisi kiireellä autonoven auki. Sanaa sanomatta hyppäsi takapenkille. Vesku lähti saman tien liikkeelle ja kiihdytti Pikkulaan menevälle tielle. Simo oli tarttunut takaapäin Mörttiä kurkusta kiinni ja sähisi:
- Vitun paskahousu! Vai poliisit! Mikset katsonut? Ei tullut latinlatia. En ikinä lähde teidän kaa keikalle. Ei tippaakaan hermo pidä. Minä pöhkö luulin, että olisi hiukankaan enemmän älliä kuin ennen. Turha luulo. Paskahousuja molemmat.
Mörtti oli tukehtumaisillaan, aivan punaisena kasvoiltaan hän yritti haukkoa henkeään. Veskukin jo rauhoitteli:
- Älä tapa sitä. Joudut elinkautiseen. Keikka on kussut. Ei se enää siitä kummene.
Äkkiä Simo hellitti ja sanoi:
- Ole paska! Ajetaan sinne hiekkakuopalle, ennen kuin jepet saa vihiä.
Simo alkoi penkoa kassiaan ja otti sämpylän, jota alkoi pureksia. Toiset vaikeni, nieleskellen nälissään. Ei kumpikaan tohtinut aloittaa kerjäämään. Aamullinenkin oli niin hyvin muistissa. Nöyryytys oli sitä luokkaa, että pysyisi mielessä aina.
***
Pikkulan puliremmi oli porukalla päivän töissä kaatopaikalla. Kaikilla oli kauhea tuska saada jotain päihdyttävää. Sellaista joka veisi pois arjentuskasta. Ruokaa kyllä oli hirmuiset määrät. Viinaa vaan ei pisaraakaan. Olisi edes jotain liuotinta pahimpaan puutteeseen tai tenttua. Mutta ilkeyttään ihmiset ovat käyttäneet pullot tyhjiksi.
Luuseri-Lempi ja Kihnu-Topi penkoivat rinnakkain viimeiseksi tuotuja roskakasoja. Mitään merkittävää ei löytynyt. Pelkkää siivousjätettä. Ei edes mitään kunnon vaatteita. Pelkkiä repaleita.
Lempi kyllästyi kyykkimiseen ja sanoikin Topille:
- Heitetään helvettiin tämä touhu! Lähdetään käymään kylällä. Jospa siellä joku heittää vaikka kaljat.
- Tyhjää saa pyytämättäkin. Saman siellä saa kuin täälläkin, että eikö tuo liene sama vaikka mennäänkin. Menee taas yksi päivä vähemmäksi. Onko sinulla yhtään rahaa?
- Eipä ole. Jos viedään kuparit romikseen? Saadaan me niillä yhdet kepukat. Tekee mieli väliin oikeiden ihmisten juomia. Eihän kaatiksen juomat oikein kehuja kestä.
- Saatana tätä elämää. Synkempään suuntaan vain menee. Talvi vastassa, eikä ole kasorahoja kertynyt. Mihin ne rahat häviää?
- En minä vain tiedä. Kun vähän tulee, ne äkkiä menee. Mutta kunnon koti me kyllä vielä laitetaan. Sinä Topi olet sen luvannut.
- Luvattu on ja siinä pysytään. Sinä Lempi olet minun elämäni nainen. Haen sinulle vaikka kuun taivaaltajat.
jat.

Ei kommentteja: